PRIJE UTRKE

Pobjednik je svatko tko se odvaži pomaknuti svoje granice.

No, priprema nikada dosta i one nikada ne prestaju. I dok sada u zimskim razdobljima odrađujete treninge u hladnim uvjetima pročitajte nekoliko savjeta iskusnih maratonaca kako bi još spremniji dočekali trkačku sezonu 2018.

Prije i tijekom polumaratona svaki trkač početnik prvi će se put susresti s brojnim situacijama za koje se treba pripremiti. Fizička i psihička priprema izuzetno su važne, no na nekoliko ključnih stvari svakako treba obratiti pozornost.

1. Pripazite na prehranu u danima prije i na dan utrke te se pobrinite za dovoljan unos tekućine.

2. Koristite samo provjerenu opremu, odnosno onu u kojoj ste već trčali na treningu ili tijekom utrka.

3. Potrebno je napraviti detaljno, postupno i kvalitetno uvodno razgibavanje i zagrijavanje za utrku (posebice ako su najavljeni loši vremenski uvjeti).

4. Postavite startni broj i mjerač vremena na vidljivo mjesto i prema uputama organizatora.

5. Na vrijeme dođite u startni prostor. Na nekim utrkama postoji točno određeno vrijeme do kada se može ući u startni prostor prije početka utrke.

6. Često su na startu velike gužve i moguća su naguravanja pa pripazite da ne padnete ili se ozlijedite.

7. Održavajte tempo trčanja koji ste odredili te ga kontrolirajte na satu s GPS prijemnikom. Ako trčite s trenerom, slijedite njegov tempo koji unaprijed dogovorite.

8. Ne preskačite okrepne stanice – zaustavite se i osvježite (umijte se, isperite usta).

9. Ako primijetite pad koncentracije i motivacije zbog napora ili boli -“ nema ništa loše u tome da usporite ili prehodate određeni dio, no nemojte stati. Vi to možete!

10. Nakon završetka utrke, osvježite se i odmorite te svakako napravite statičko istezanje kako biste ubrzali oporavak nakon istrčanog polumaratona.

 

Nije bitno koliko sporo ideš, bitno je samo da ne staneš!

Confucius