POSLIJE UTRKE

Kako se dobro istegnuti nakon trčanja? Kako se hidratizirati?

Sad kad ste otrčali svoju turu, potrebno je i dobro se istegnuti kako se ne bi tijekom hlađenja mišića pojavili grčevi ili dobro poznati muskulfiber. Ove četiri vježbe veoma su jednostavne za izvođenje i traju po 30 sekundi tako da će vam cijelo istezanje oduzeti ravno dvije minute vašeg vremena.

Nakon što ste se ispuhali, kleknite na pod – jedna noga neka bude paralelna s podom, druga pod kutom od 90 stupnjeva. Kao da se spremate zaprositi nekoga. Stavite ruku na koljeno koje vam je uzdignuto, podignite drugu ruku i ‘otvorite’ tijelo prema suprotnoj strani od uzdignutog koljena. Na taj ćete način istegnuti mišiće trbuha i kukove. Ponovite i s drugom stranom.

Ustanite se i istegnite kvadricepse. Podignite nogu prema stražnjici, uhvatite ju rukama i povucite prema sebi što je više moguće, dok ne osjetite zatezanje. Ostanite u tom položaju 15-ak sekundi, a potom zamijenite noge.

Za istezanje listova poslužit ćemo se iskorakom. Iskoračite jednom nogom vodeći računa da vam je stražnja noga (ona koju istežemo) čvrsto na tlu. Nagnite se naprijed koliko je to moguće, a da vam stražnja noga ostane ravna i peta na tlu. Osjetit ćete zatezanje u listu i tetivama. Ponovite i s drugom nogom.

I na kraju, sjednite na pod, noge ispružite ravno ispred sebe i rukama pokušajte dotaknuti prste ili pete. Ako ne možete dosegnuti prste, možete malo savinuti koljena kako ne biste previše opteretili mišiće leđa i prepone.

A sad, kad ste pročitali, navucite svoje tenisice i udobnu odjeću i krenite u svoju trkačku avanturu.


Nije bitno koliko sporo ideš, bitno je samo da ne staneš!
Confucius